Warsaw: De rauwe voorgeschiedenis van Joy Division op transparant vinyl

Warsaw: De rauwe voorgeschiedenis van Joy Division op transparant vinyl

Voor liefhebbers van Joy Division, de iconische post-punkband uit Manchester, is er een unieke release op komst. "Warsaw", een plaat op transparant vinyl en gelimiteerd in oplage, blikt terug op de prille beginperiode van de band, toen ze nog onder de naam Warsaw opereerden.

Van lokale optredens naar cultstatus

Warsaw werd opgericht in de late jaren '70 door Ian Curtis (zang), Bernard Albrecht (gitaar), Peter Hook (bas) en Stephen Morris (drums). De bandnaam was geïnspireerd door "Warszawa", een compositie van David Bowie en Brian Eno. Hoewel Warsaw nooit een groot commercieel succes werd, verwierf de band in de undergroundscene al snel een cultstatus dankzij hun rauwe, hypnotiserende sound.

Demo's en vroege opnames
De eerste elf tracks op "Warsaw" zijn afkomstig van een opnamesessie in mei 1978. Deze sessie resulteerde in nummers die later zouden uitgroeien tot Joy Division-klassiekers, zoals "Interzone" en "Transmission". "Interzone" is gebaseerd op de begeleidingsmuziek van het Warsaw-nummer "Keep On Keepin' On", waaraan de band hun eigen teksten toevoegde. "Transmission" ontstond tijdens de laatste repetities voor de sessie en bevat in de eerste strofe een citaat uit Aleister Crowley's occulte werk "The Book Of Thoth".

Bonus demo's met Steve Brotherdale
Naast de vroege opnames bevat "Warsaw" ook vijf bonus demo's die de band op 18 juli 1977 opnam in Pennine Studios in Manchester, met Steve Brotherdale achter de drums. Deze demo's bieden een unieke blik op de vroege ontwikkeling van Warsaw en laten de rauwe energie van de band goed horen.


Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.