Veel gezocht collector's item Rita Hovink verschijnt opnieuw op Vinyl

Veel gezocht collector's item Rita Hovink verschijnt opnieuw op Vinyl

Bijna veertig jaar geleden, op 7 september aanstaande, overleed zangers Rita Hovink. Dit jaar zou ze 75 geworden zijn. Naast een bekend vertolkster van het Nederlandse lied, was ze in het begin van haar carrière ook een jazz-zangeres van formaat. Voor Decca nam ze in augustus 1969 de lp ‘Love Me Or Leave Me’ op met het crème de la crème van de toenmalige scene, zoals gitarist Wim Overgaauw, fluitist Thijs van Leer, tenorsaxofonist Harry Verbeke en pianist Rob van Dijk. Ondanks de hoge kwaliteit bleef het album toentertijd bijna onopgemerkt. Inmiddels worden originele exemplaren internationaal voor astronomische prijzen verhandeld.

Vinyl
Het Nederlandse 678 Records neemt nu het initiatief tot een vinyl heruitgave, die vergezeld gaat van een cd die naast de oorspronkelijke opnames ook extra materiaal bevat van een andere sessie. Bijzonder is dat Rita Hovink voor de opname carte blanche kreeg. Haar producer Bert Schouten kan zich de sessie nog goed herinneren: “Het moest lekkere muziek voor bij het haardvuur worden, en dan jazzy. Ik herinner me dat het album helemaal live opgenomen is. Dus zang en orkest tegelijk.” 

Tijdloos
Waar veel vocale jazz uit de jaren zestig nogal gedateerd kan klinken, is de productie van Hovink buitengewoon fris. Ze start met een krachtige versie van het bekende ‘Softly As In A Morning Sunrise’. Overtuigend is ook ‘Sunrise – Sunset’ met fraaie rollen voor de gitaar van Overgaauw en Van Leer zijn dwarsfluit. Weldadig is het titelnummer ‘Love Me Or Leave Me’, met een weergaloze obligato partij van tenorsaxofonist Verbeke. Een rustpunt vormt het gedragen ‘What A Wonderful World’, dat onsentimenteel wordt neergezet. (©Jazzenzo)

 


Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.