Nieuwe superband speelt Slayer-nummers in een langzamer tempo

Nieuwe superband speelt Slayer-nummers in een langzamer tempo

Bob Balch van FU MANCHU is de drijvende kracht achter de nieuwe superband SLOWER. De band bestaat uit leden van Kyuss, Fu Manchu, Kylesa, Lowrider, Monolord en Year Of The Cobra en speelt Slayer-nummers in een langzamer tempo.

"Het idee voor SLOWER ontstond ongeveer vier jaar geleden", vertelt Balch. "Ik was een leerling aan het leren hoe ze 'South Of Heaven' van Slayer moest spelen, maar ze was een beginner dus hebben we het langzamer gemaakt. Ik vond dat cool klinken, dus ik stemde mijn gitaar af op B-standaard en probeerde het zelf. Ik voegde wat drums toe en dacht: 'Iemand in de doom-gemeenschap zou dit moeten doen en het SLOWER noemen.'"

Een paar jaar later raakte Balch bevriend met Steven "Thee Slayer Hippy" Hanford, vooral bekend als drummer van de invloedrijke Oregon punkband Poison Idea. "We ontmoetten elkaar backstage bij een FU MANCHU-show", vertelt Balch. "Gek genoeg droeg ik een POISON IDEA-shirt en hij zei me dat mijn shirt waardeloos was. Ik vroeg hem wie hij was en waarom hij in onze backstage was. Hij vertelde me het en ik voelde me heel stom. We begonnen whisky te drinken en over muziek te praten. We bleven in contact gedurende het volgende jaar of zo en tijdens Covid vertelde ik hem over mijn SLOWER-idee. Hij vroeg me om hem nummers te sturen. Ik wachtte te lang, want op de dag dat ik de nummers stuurde, overleed hij. Echt tragisch. Ik ben blij dat ik hem heb gekend, al was het maar voor een paar jaar. Hij was een geweldige muzikant met een groot hart. Hij zal enorm gemist worden."

Ondanks het overlijden van Hanford ging Balch door met het SLOWER-project. Hij nam contact op met andere muzikanten die hij kende en binnenkort komt het eerste album van SLOWER uit. "Ik ben echt trots op wat we hebben gemaakt", zegt Balch. "Het is een unieke en heavy sound en ik denk dat fans van Slayer en doom metal er echt van zullen genieten."