Halvcirkel: Geïnspireerd door Scandinavische natuur en klassieke grootheden.

Halvcirkel: Geïnspireerd door Scandinavische natuur en klassieke grootheden.

Halvcirkel is een Deens strijkensemble, opgericht in Kopenhagen in 2015. Het trio, bestaande uit violiste Mika Persdotter, violiste Bettina Marie Ezaki en celliste Nicole Hogstrand, kenmerkt zich door een unieke klank waarin menselijke expressie boven technische perfectie staat. Hun muziek wordt gecreëerd door het vervlechten en samenvoegen van instrumenten – als een gesprek, een discussie die steeds in ontwikkeling is. Hun kracht ligt juist in dit samenspel, de mogelijkheid om een gezamenlijke weg te vinden tussen verschillende perspectieven. Dit reflecteert de wereld om ons heen, waar schoonheid ontstaat op het moment van verbinding.

Halvcirkel heeft diverse interpretaties van werken door uiteenlopende componisten als Dmitri Sjostakovitsj en Philip Glass uitgebracht. Ook kennen ze samenwerkingen met artiesten als Henrik Lindstrand, Signe Lykke en Hania Rani. In opdracht van de Nationale Galerij van Denemarken componeerden ze een nieuwe muzikale versie van Fragment 94 van de Oud-Griekse dichter Sappho.

In 2024 tekende Halvcirkel bij het moderne–klassieke imprint 130701 van FatCat Records voor de release van "Vida", hun eerste album met uitsluitend eigen composities. Op "Vida" experimenteert het trio met uiteenlopende technieken als col lengo en pizzicato. Ze schilderen muzikale landschappen geïnspireerd door de natuur van Scandinavië en hun thuisland Denemarken. Klassieke en post-klassieke grootheden als Brian Eno, Craig Leon, Carl Nielsen, Arvo Part en Caroline Shaw zijn herkenbaar in hun werk. Hun muzikale esthetiek, waarin alle instrumenten gelijkwaardig zijn, vormt een eerbetoon aan Terry Riley, pionier van de minimalistische stroming.