Hoe de muziek van Blind Willie Johnson buiten ons zonnestelsel belandde.

Hoe de muziek van Blind Willie Johnson buiten ons zonnestelsel belandde.

In 1977 zijn de Voyager 1 en 2 de ruimte in gelanceerd, beiden bevatten een zelfde gouden plaat. Deze plaat is ontworpen door Carl Sagan met het doel dat als het ooit word gevonden door aliens ze er iets uit kunnen opmaken. Er staat een uitleg op gedrukt die door middel van wiskunde en natuurkunde ook begrijpbaar moet zijn voor aliens. vraag mij niet hoe, maar ze hebben het wel gedaan.

Er werd een comité opgesteld die uiteindelijk hebben bepaald wat er allemaal op de plaat kwam te staan. Een speech door de voorzitter van de Verenigde Naties, een speech door de Amerikaanse president Carter. Een kind die:'' Hello from the children of planet Earth'' zegt en een opname van het woord ''hallo'' in 55 verschillende talen, maar ook foto's van mensen, dieren, planten en geluid van steden.

Natuurlijk is er ook muziek de ruimte ingegaan. Bach, Beethoven, Mozart, Chuck Berry en een opvallend nummer: 'Dark was the Night, Cold was the Ground'  van Blind Willie Johnson.

 

Ze hadden geen beter nummer kunnen meesturen. Want mijn God, wat klinkt dit eenzaam. Helemaal alleen, afgezonderd, inmiddels buiten ons zonnestelsel vliegen nu de Voyagers. Over 40000 jaar komt Voyager 1 weer opnieuw dichterbij een andere ster. Met een ruimte van 1,6 lichtjaar, alsnog een afstand van 151476000000 KM, maar wel weer iets dichterbij de warmte van een ster. 
Je ziet het met dit nummer op de achtergrond zo voor je, zo'n ruimtesonde helemaal in het donker door de ruimte, helemaal stil, ons zonnestelsel een steeds kleiner wordend stipje achter hem, in de hoop ooit gevonden te worden door het onbekende....

Met Blind Willie Johnson is het uiteindelijk niet goed afgelopen. Een gestrand huwelijk, toch weer hertrouwd, nauwelijks geld verdiend met zijn muziek en in 1945 is zijn huis afgefikt. Toch bleef hij wonen in de puinhoop wat ooit zijn thuis was en werd daar ernstig ziek. Hij kreeg malaria maar werd, volgens zijn vrouw, niet opgenomen in ziekenhuizen omdat hij blind en zwart was. Hij stierf kort daarna. Op zijn overlijdensakte staan aan de gevolgen van syfilis en blindheid.

De begraafplaats waar hij lag werd na verloop van tijd compleet vergeten tot het in 2009  herontdekt werd. Zijn exacte locatie is onbekend, maar inmiddels staat er wel een monument met zijn naam.  © 2019 Arno Miedema


 


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.