De Mannen Broeders - Sober Maal: Een bijzondere plaat op Groen Vinyl

De Mannen Broeders - Sober Maal: Een bijzondere plaat op Groen Vinyl

DE MANNEN BROEDERS is het gezamenlijke project van Colin van Eeckhout en Tonnie Dieleman. Colin is de zanger van Amenra, Tonnie de man achter broeder Dieleman waarmee hij eigenzinnige Zeeuwse folk brengt. Beider fascinatie voor de donkere kant van het leven, verdriet, rouw en een voorliefde voor ritueel bracht ze samen om een album op te nemen.

Het resultaat zijn de negen nummers op Sober Maal, dat wordt uitgebracht onder de naam DE MANNEN BROEDERS. Het werd geschreven en opgenomen in minder dan vijf dagen in de 18e-eeuwse Doopsgezinde Kerk in Middelburg (Nederland). Het gebouw is alom vertegenwoordigd op het album. In de galm van de stemmen, het kraken van de vloer en in de imposante klank van het kerkorgel.

Sober Maal is een spookachtige, dreunende, emotioneel beladen reis die geworteld voelt in een vervlogen wereld, maar toch geheel origineel klinkt, een melancholische sfeer heeft, maar toch een hoopvol gevoel behoudt. De vocalen van Colin en Tonnie vermengen zich met het koor en een uitgeklede selectie instrumenten, waaronder een banjo, piano, draailier en orgel – alles vermengd met de geluiden en echo’s van de kerk.

Sober Maal voelt als een dienst, een ritueel waar medemenselijkheid en collectiviteit gevierd worden. Waar het ego wegsmelt in de gezamenlijkheid van muziek maken en luisteren, woorden geven aan wat ons als mensen verbindt. Die hunkering naar verbinding, gedragen door muziek die een spiritualiteit laat horen zonder zonder prekerigheid, en gestoeld is op verwondering om de wereld en verbinding met onze omgeving en naasten. Daarin zit de heiligheid en de medemenselijkheid.

Op Sober Maal komt heel wat geschiedenis voorbij die een connectie aangaat met het heden. Een gedicht uit 1786 geschreven door een protestantse dominee voor zijn net overleden katholieke collega wordt vormt hier een kwetsbaar duet tussen 2 mannen. Verder komen er gedichten van priester/kunstenaar Omer Gielliet voorbij, en een ode aan Colin’s moeder. Vlaamse vluchtelingen die uit de eerste wereldoorlog die in de kerk sliepen sieren de hoes.

Sober Maal werd opgenomen door Tim de Gieter. Pim van de Werken speelt orgel en piano.