De La Soul: Pioniers van de alternatieve hiphop

De La Soul: Pioniers van de alternatieve hiphop

De La Soul, afkomstig uit Long Island, New York, is een hiphoptrio dat furore maakte in de late jaren '80 en begin jaren '90 met hun unieke, jazzy sound. Bestaande uit Posdnuos, Trugoy the Dove en Maseo, onderscheidden ze zich van de rest met hun humoristische, surrealistische teksten en samples uit obscure jazzplaten.

Hun debuutalbum, 3 Feet High and Rising (1989), wordt beschouwd als een klassieker binnen het genre. De singles "Me Myself and I" en "The Magic Number" werden hits en toonden hun innovatieve stijl. De 12''-versies van deze singles bevatten extra remixes en instrumentals, geliefd bij verzamelaars.

Opvolger De La Soul Is Dead (1991) was donkerder en experimenteler, met samples van funk, soul en psychedelica. De singles "A Roller Skating Jam Named Saturdays" en "Ring Ring Ring (Ha Ha Hey)" behielden hun speelse karakter.

Buhloone Mindstate (1993) combineerde de speelsheid van hun debuut met de diepgang van hun tweede album. Singles "Breakadawn" en "My Brother's Keeper" lieten hun groei als artiesten zien.

Stakes Is High (1996) was een meer traditioneel hiphopalbum, met meer focus op rappen en minder op samples. De singles "4 More" en "Stakes Is High" behielden hun unieke stijl.

Na een hiaat van vier jaar brachten ze Art Official Intelligence: Mosaic Thump (2000) uit, met een futuristische sound. Singles "Oooh" en "All Good?" waren minder succesvol dan hun eerdere werk.

De La Soul bleef albums en singles uitbrengen, ondanks wisselend succes. In 2016 brachten ze hun achtste album, and the anonymous nobody..., uit via crowdfunding.

De discografie van De La Soul is omvangrijk en divers. Hun unieke stijl heeft een blijvende impact op hiphop, en hun albums en singles zijn geliefd bij fans en critici alike.

 

Op dit moment loopt een mooi vinylactie met een aantal goedkope albums en 12'' singles van De La Soul